08 August 2009

Video Festival Sajeta 2009

Konec julija se je v Tolminu odvila deseta Sajeta. Nastala je v 90-ih kot sklop delavnic. Iz leta v leto so se v večernem delu na odru predstavljali inovatorji s področja elektronike, jazza, rocka, etna, eksperimenta in drugih glasbenih oblik.
Razvil se je avtorski glasbeni festival, ki je letos potekal pet dni in ki publiko seznanja s sodobnimi pristopi v popularni glasbi in pokaže na spregledana imena te ali one zgodovinske glasbene alternative. Tudi letos je bilo tako.
Za kreativne je Dušan Gerlica poskrbel za delavnico "skulpture", ki se je v odvijala na bregu Soče. Večerni ognjeni nastopi so zaščitni znak Sajete in iz leta v leto postajajo vedno bolj dovršeni.
Vabljeni k ogledu video posnetka iz TV oddaje Postaja GO, ki poroča o Sajeti:

V preteklih letih so bili gosti Sajete med drugimi tudi Zlatko Kaučič, Cul de Sac, Korai Öröm, Vasko Atanasovski, Salamandra Salamandra, General Magic, Maja Osojnik, Moebius, Bratko Bibič, Marko Brecelj. Letošnji izvajalci so potrdili, da ima alternativa vedno več pristašev, saj je bil obisk iz dneva v dan vidno večji.
Na odru ob Tolminki in Soči so se letos zvrstili Zel, Joseph Suchy, Paul Wirkus, DJ Markus Detmer, Clementine Gasser, Andrea Belfi, Jean Louis, Trevor Watts & Peter Knight, 7 that Spells, ŠKM Banda in mnogi drugi. Festival se je zaključil z izjemnim sobotnim nastopom srbskega underground benda Repetitor. Ta je ponudil energičen nastop nabit z hitrimi ritmi, ki so publiko popolnoma prevzeli.
Sajeta je v tolminski novodobni mitologiji nadnaravno, mistično in silno bitje z roba našega zaznavanja. Je festival za glasbene navdušence, ki iščejo povezave med naravo in glasbo ter se želijo za nekaj dni odmakniti od vsakdanjega vrveža in se prepustiti drugačnemu načinu življenja.

No comments: