15 July 2009

Samo še en klik

Nekoč, ko še ni bilo Facebooka smo ravno tako prebili veliko časa na internetu. Takrat so bili popularni različni portali kot so danes in internetni zasvojenci so tudi tedaj pred ekranom prebili ure in ure. Danes je seveda isto, le da so so se internetni zasvojenci nadgradili v Facebook zasvojence. Za le-te je nekaj samouvenega, da je prva stvar, ki jo naredijo, takoj ko se poberejo iz postelje, da se logirajo na FB. Le kako naj bi se začel dan, kot s prebiranjem popolnoma nepotrebnih obvestil in pregledovanjem novih fotografij, ki so jih dodali prijatelji?
Zasvojenost z življenji drugih je novičkarstvo v najosebnejši obliki. Če kliknemo na portale, ki ponujajo svetovne novice, smo ravno tako deležni takšnih in drugačnih obvestil, le da so ponavadi to novice o bolj ali manj znanih politih in neznancih, ki so s teroristično akcijo postali novica dneva. Svetovni mediji nas bombardirajo s fotografijami in posnetki potresov, poplav in vsemi možnimi katastrofami. FB je v z druge strani lahkotno branje, ki nam ponuja predvsem fotografije nasmejanih prijateljev iz potovanj in zabav. FB zasvojenci se bodo potrudili, da bodo pregledovali najnovešje objave prijateljev ob vsaki možni priložnosti in objavljali mnenja in opazke. Še za prihajajočo zabavo bo ustvarjena javna najava, ki bo novačila prijatelje. In po zabavi (ali celo med) bodo na FB takoj objavljene fotke dogajanja!
FB je spremenil družabno življenje nekaterih. Sedaj je čisto normalno, da se na profilu objavljajo trenutna čustva, da se z ostalimi deli žalost in veselju. Ljudje želijo deliti emocije in pričakujejo tolažbe ter odzive. FB je odlop od realnega življenja in hrati preslikava realnega življenja v virtulni univezum. Ponujama nam komunikacijo s sebi podobnimi, ki so se ravno tako odločili, da jim je takšno komuniciranje bližnje od srečanja v živo. FB ponuja virtualen svet, ki ga krojijo uporabniku znane osebe in ga soustvarjajo v vsakem trenutku. Podobno kot doživljamo realen svet.
Kljub vsemu je najlepša stvar Facebooka takrat, ko se ga izklopi in zaužije resnično življenje s pravimi osebami. Seveda, če ni zasvojenost že tako napredovala, da glas v glavi že dve uri govori: »Samo še en klik... Samo še en klik...«.

No comments: