11 July 2009

Članek v Goriški

V petek, 10. julija 09, so v Goriški objavili članek, v katerem sem predstavil mojo televizijsko oddajo in multimedijsko ustvarjanje.

Fronta primorskih videospotov

David Verlič je multimedijski freak oz. aktivist, kar pomeni, da se že več let ukvarja z različnimi vrstami medijev. Navdušuje ga snemanje in montaža kratkih avtorskih glasbenih ali kulturnih posnetkov, za seboj ima več kot 200 radijskih oddaj Radia Mostovna, ki so se predvajale na Radiu Robin, bil je novinar in fotograf časopisa OKO, odgovoren za spletne strani Kulturnega centra Mostovna, za katerega je tudi fotografiral in video dokumentiral več koncertov v zadnjih letih. Z avtorskimi oddajami je začel na lokalni televiziji Vi-Tel, ukvarja pa se tudi z avtorsko fotografijo in glasbo.


Novost med številnimi Davidovimi dejavnostmi pa je glasbena oddaja Videofronta. Ideja za tovrstno oddajo je zorela že nekaj časa, pred kratkim pa je dozorela in v studiu TV Primorke svoj krst doživela 14. aprila. Kot avtor si David želi, da bi oddaja, ki podpira produkcijo in predvajanje videospotov predvsem primorskih glasbenih skupin, ostala stalnica na sporedu mreže lokalnih slovenskih televizijskih postaj, kjer jo lahko spremljate vsake tri tedne ob torkih ob 18.00. Oddaja traja 40 minut in v svoji sredi gosti pretežno primorske glasbene izvajalce. V sklopu intervjuja so predstavljeni tudi posnetki skupine, katere član je trenutni gost. Naslednja oddaja bo na sporedu 16. junija.
Poleg predstavitve videospotov, se v pogovorih z gosti odpirajo vpašanja o lokalni glasbeni sceni in o mladinskem kulturnem dogajanju. Med predvajanimi je v vsaki oddaji vsaj polovica slovenskih videospotov, saj imajo tuji glasbeniki že dovolj podpore pri številnih drugih tako tujih kot domačih glasbenih oddajah. Ker vemo, da video produkcija zahteva precejšnji denarni vložek glasbenikov, se marsikdo med njimi ne more pohvaliti z lastnim videospotom. Tudi zato ne, ker je na slovenskih televizijskih postajah ni toliko glasbnih oddaj, ki bi te produkte vrtele. Zato je tu Videofronta, ki podpira vsakršno video produkcijo glasbenih skupin ne glede na žanr. Tako David upa, da se bo snemanje videospotov lokalnih bendov pospešilo, saj bodo zasedbe imele motiv in voljo, da se skupina skupaj s spotom predstavi v Videofronti. Več o oddaji pa najdete na spletnem naslovu http://www.myspace.com/videofronta.
David se je s svojimi kratkimi filmi, predstavil na več natečajih in festivalih, celotno ali pa vsaj večinsko delo pa si lahko ogledate na njegovih profilih na različnih socialnih portalih. Poleg avtorskih posnetkov pa je na spletu objavil skoraj dvesto posnetkov različnih glasbenih in kulturnih dogodkov. Zanj so objave na tovrstnih portalih kot nekakšna osebna izkaznica, so pa tudi vstopnica za nadaljnje (so)delovanje, tudi z ljudmi, ki jih spozna preko portalov. Zanj je od vseh naštetih medijev, s katerimi se ukvarja, najljubši blog, ker lahko v njem poveže več svojih spretnosti: od pisanja preko fotografij do video posnetkov. Sam pravi, da je ta multimedijski 'aktivizem' dolgotrajen proces, skozi katerega se uči in raste. David si želi iz manjše, lokalne scene, kjer je začel in zrasel, povzpeti na višji nivo in tako doseči nekaj več. Skupaj s sodelavci in somišljeniki bo tudi v prihodnje nadaljeval s snemanjem novih projektov. Trenutno končuje montažo dokumentarnega filma o festivalu Mesto mladih. Med režiserji ceni Mitjo Okorna in Davida Fincherja (Zodiak, Nenavaden primer Benjamina Buttona…) sledi pa tudi neodvisnim avtorjem. Tudi sami lahko pokukate, česa vsega se loti s klikom na povezave http://davidverlic.blogspot.com, http://www.vimeo.com/travelatix, http://www.youtube.com/xdamon, kjer so na ogled njegovi posnetki in drugo.

Ana Cukijati, foto: Dejan Gregorič

No comments: