02 March 2009

Otvoritev razstave Zrinke Ocelič 02-03-09

Vabljeni na otvoritev razstave Zrinke Ocelič, Glej dlje, kot sežejo tvoje oči, ki bo potekala v avli Mestne občine Nova Gorica v ponedeljek, 2. marca ob 19. uri!
Razstava bo na ogled do 16. marca!


Iz spremne besede Giga de Bree:
Slikarstvo kot polje notranje svobode

Cikel oljnih slik, ki ga je Zrinka Ocelič poimenovala Glej dlje kot vidijo tvoje oči je nastajal približno tri leta, 2006-2009. Oblikovno se njena dela navezujejo na abstraktni ekspresionizem saj je poteza (lisa, praska, zamah, sled) nosilec sporočila, ki je resnici vizualizirano občutje slikarke.
Veliki slikar 20. stoletja Francis Bacon je, ko je razmišljal o postopku nastajanja njegovih del, govoril o pomembnem trenutku, ki se zgodi nenačrtovano, morda nezavedno in ki odločilno vpliva na končni rezultat in podobo dela. Imenoval ga je »accident« ali tudi »accidental« (angl. nezgoda, naključen). V tej nehoteni naključnosti, zaradi vpliva narave postopka takega načina slikanja, v nenadzorovanem trenutku, se posledično skriva polje svobode, ki je tako rekoč enigmatično in zato zanimivo za samega ustvarjalca. Vztrajanje pri tej naključnosti pa paradoksalno rodi nujnost, ki se pokaže kot ustvarjalčina slikarska tehnika.


No comments: