16 February 2009

Facebook ni nevaren

Pred kratkim sem napisal odziv na blog Zvezdana Martiča. Odgovor objavljam tudi na mojem blogu.

Facebook ni nevaren. Nevarni so računalnišo neizkušeni ljudje, ki ga uporabljajo. Facebook združuje tiste, ki želijo deliti. Ostali naj se ga pa izogibajo.
Po zapisu Zvezdana Martiča je tudi internet nevaren, saj brez inteneta, ne bi bilo Facebooka. Po zgornjem zapisu je tudi profil na tem portalu nevaren, saj se tudi tu izmenjuje vse živo. Se posebej pa so nevarni ljudje, ki jim zaupaš mail.
Naj povem prigodo z osebo, ki operira na RTV MMC portalu. Ne bom je izpostavljal z imenom, je pa nevarna, saj je moj mail širila ostalim MMC uporabnikom brez mojega dovoljenja. In zakaj, ga je širila? Ker sem nekaj zmagal in ta dotična oseba ne zna uporabljati skrite kopije (SK) ali blind copy (BCC) in je skupinski mail razposlala vsem zmagovalcem, tako da so lahko vsi videli maile ostalih.
TO JE NEVARNO (strupeno)! Še posebej, če se s takšnimi zadevami ukvarjajo neizobraženi internetni uporabniki, ki povrhu vsega delajo na MMC portalu!!! Vedno bodo obstajali neizobraženi internetni uporabniki in iz tega sledi, da bo internet vedno nevaren, Facebook je le kamencek v morju. Kaj pa Myspace? Vsi so že pozabili, da ima ta portal vec uporabnikov od Facebooka. Facebook pa je le razvoj Myspacea. Zgleda, kot da je Facebook spremenil svet. Pa ga ni. Je le moderno, da si prijavljen tudi tam! Osebno nisem na med skoraj 400 prijatelji (95% le-teh poznam osebno, ostali so ustanove, klubi itd.), nikoli dobil še spotakljivih podatkov. Tako da ne vem, kje se skriva ta nevarnost Facebooka.
Bolje, kot da se straši z nevarnostmi Facebooka, naj se napiše kaj glede varnega delovanja na Facebooku. Zakaj ne nihče napiše članek: VARNA UPORABA FACEBOOKA? To naj bi bila domena urednikov in novinarjev, če je že Facebook nevaren. Vse to me spominja na rock glasbo, ki je tudi bila nekoč "nevarna" in je vsebovala subliminalna sporočila (sic!!!). Tu na MMC portalu nisem še opazil kaj podobnega.
Facebook podpira zasebnost. Če je nekdo pameten, si vključi mehanizme zasebnosti in tako onemogoči dostop do svojih podatkov tistim, ki jim ne zaupa. Facebook podpira Slovenščino, tako da je razumljiv vsem državljanom. Seveda pa je tisti, ki objavlja spotakljive podatke na Facebooku že v osnovi računalniški laik, saj je ta ista oseba gotovo objavljala iste podate tudi na ostalih portalih kot so Frendi in flirt, Netlog, itd. Teh portalov je malo morje, to, da se krivi ravno Facebook, pa je krivično. Zakaj si ne bi nekdo na Facebooku uredil pošten in prijeten profil, ki bi ga z veseljem pokazal delodajalacu? Moj je tak! Tako da glede tega nimam strahov. Če pa nekdo objavlja posnetke pijančevanja javno (Facebook ali Youtube), naj sam prevzame odgovornost za svoje početje. Kaj pa vsi tisti erotični portali? To pa ni nevarno?
Ponavljam, Facebook ni nevaren, nevarni so računalniško neizkušeni ljudje, ki ga uporabljajo.

No comments: