18 March 2010

Nacizem kot avantgardna umetnost

Društvo humanistov Goriške vabi na predavanje z naslovom: Nacizem kot avantgardna umetnost

Predaval bo Blaž Kosovel in sicer v soboto, 20.3., v prostorih Kluba goriških študentov (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica) z začetkom ob 20.00.

Nagovor predavatelja:
Hitler in nacizem – ali sploh lahko najdemo bolj prežvečeno temo polpretekle zgodovine? A v bistvu večina le ponavlja mantro, da živimo v demokraciji, ki temelji na antinacizmu, Hitler pa je utelešenje čistega Zla. Če pa si dovolimo izstopiti iz teh samoumevnosti, se nam odpre popolnoma nov svet, kjer igra osrednjo vlogo umetnost.
Prva polovica 20. stoletja je bilo namreč obdobje velikih umetniških avantgard, ki so želele spremeniti svet, prav tako pa je to tudi čas velikih političnih gibanj, ki so želela sprementiti družbo.
Predavanje bo tako poskus, da pogledamo na nacizem skozi prizmo avantgardne umetnosti, pri kateri si ustvarjalec za svoje orodje ni izbral čopiča in platna, temveč kar celotno državo in njene prebivalce.
Videti Hitlerja kot velikega (romantičnega) umetnika, nam odpre mnoge vidike tistega časa, ki jih drugače spregledamo, prav tako pa poudari nekaj ključnih razlik s Stalinizmom.

No comments: