28 September 2008

Arhipelag prevzel Novo Gorico in Gorico

V četrtek, 25. septembra se je na trgu Evrope v Novi Gorici začel mednarodni festival sodobne umetnosti - Arhipeleg. Festival je odprt za vse izrazne oblike ustvarjanja (slikarstvo, kiparstvo, risba, strip, fotografija, video, novi mediji, instalacija, performans...) in ga ne omejuje nikakršna tematika. Na otvoritvi sta v uvodnem govoru spregovorila umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj in Jurij Krpan (Galerije Kapelica).
Na 3. mednarodnem festivalu sodobne umetnosti, ki ga organizira Kulturno umetniško društvo Limb iz Nove Gorice v sodelovanju z Likovnim društvom Coronini iz Šempetra pri Gorici, Kulturnim društvom Punto di Fusione in Kulturnim društvom Equilibri iz Gorice in Arterrante, aktivne v Novi Gorici in Gorici, se bo od 25. do 29. septembra 08 predstavilo 59. ustvarjalcev iz devetih držav: Slovenije, Italije, Švice, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Turčije, Nove Zelandije in Avstrije.
Arhipelag leta 2005 zasnovali člani Kulturno umetniškega društva Limb iz Nove Gorice kot poskus aktivnega posega v politični in umetniški diskurz na obeh straneh meje. Podobni poskusi povezovanja ustvarjalcev z obeh strani meje segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta društvo Associazione Provinciale Artisti in kasneje skupina 2xGO prirejali čezmejne razstave v politično in kulturno razdeljeni Goriški pokrajini in skrbeli za nujen kulturni dialog med Jugoslavijo in Italijo. Namen festivala Arhipelag je preseganje meja v vseh pogledih, saj ne povezuje samo ustvarjalcev iz obeh Goric, ampak privablja v svoj krog tudi umetnike iz drugih držav.
Oglejte si vse fotografije iz otvoritve festivala.

Na otvoritvi festivala je v uvodnem govoru spregovorila Klavdija Figelj (1. del):


Klavdija Figelj (2. del):


Zaključni govor je imel Jurij Krpan:

No comments: