20 November 2008

RTV ukinja oddajo Resnična Resničnost

Novico sem dobil na tej povezavi.

Televizija Slovenija bo - domnevno zaradi prenizke gledanosti - decembra ukinila edino izobraževalno oddajo s področja računalništva in sodobnih tehnologij Resnična Resničnost.
Sredi decembra bo na Televiziji Slovenija še zadnjič predvajana izobraževalna oddaja Resnična Resničnost, edina v Sloveniji s področja računalništva in sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Uradno pojasnilo navaja, da vodstvo televizije ni utegnilo zagotoviti 50.000 evrov, kolikor na letni ravni znašajo stroški produkcije oddaje, ki je na sporedu vsak drug teden v obskurnem večernem terminu.
Plačniku obveznega RTV prispevka (ki se kljub obljubam poslanca Branka Grimsa ni znižal) se neizogibno zastavi kopica vprašanj. Kako si lahko nacionalna televizija, katere poslanstvo je tudi izobraževanje, tebi nič-meni nič privošči ukinitev solidne izobraževelne oddaje, medtem ko po drugi strani dobesedno razmetava z milijonskimi zneski za produkcijo neizvirnih nanizank, ki nas želijo prepričati, da smo bedaki in konji ter da se moramo v času recesije predajati strastem.
Je morda eden od razlogov za ukinitev Resnične Resničnosti tudi nizka gledanost? Zelo verjetno, toda kakšne rejtinge odgovorni na Kolodvorski sploh pričakujejo v terminu okrog pol enajstih zvečer na drugem programu? Sicer pa se govori, da naj bi nemogoči termini predvajanja na nacionalki že dolgo veljali za preizkušen recept, kako se znebiti določene oddaje.
Žal se je težko znebiti občutka, da vodstvo in uredniki nacionalne televizije naravnost podcenjujejo gledalce. Že res, da imajo zabavne in narodno-zabavne vsebine najbrž precej višjo gledanost kot Resnična resničnost, toda ukinitev te oddaje pošilja jasno sporočilo - Slovenski gledalec je nerazgledan povprečnež, ki najbolj uživa ob domači viži, prežvečenih konceptih domnevno zabavnih oddaj ter kopijah tujih nanizank.

Veše mnenje lahko izrazite v anketi na tej povezavi.

Moje mnenje
Oddaji sem sledil občasno. Vedno je prinašala zanimive aktualne novice, voditelji niso ravno bili zvezdniki, toda dajali so vtis, da se trudijo. Ne vidim razloga, da jo ukinijo, če že vrtijo tako paleto lahkotnih in zanič oddaj, ki samo poneumljajo. Resnična Resničnost je vsaj izobraževalna oddaja in RTV bi morala vedno dajati prednost takim oddajam, ne pa humiristično debilnim oddajam, ki so ne pustijo dobrega vtisa.

No comments: